Make your own free website on Tripod.com

Planinarski domovi

KOSMAJ
Planinarski dom
ZLATAR
(Nadmorska visina 528 m)

Opis:
Dom je sagrađen od čvrstog materijala na Kosmaju u blizini Beograda, na lokalitetu zvanom Ravnište. Objekat ima trpezariju koja istovremeno služi kao dnevni boravak za 5 osoba za spavanje. Ima struju i vodu, kao i sanitarne prostorije i tuš kupatilo. Smeštajni kapacitet je ukupno 24 ležaja, od kojih se 14 nalazi u spavaćim sobama, dok se u trpezariji može smestiti još 10 ležaja. Postoji električno grejanje, dok se spavaće sobe greju pomoću peći na drva. Dom nema stalnog domaćina i otvara se po dogovoru. Objekat je u vlasništvu PSD "Zlatar" iz Beograda, a najave posetilaca i rezervacije mogu se izvršiti preko kancelarije Planinarskog saveza Beograda, Zmaja od Noćaja 9 tel. 011/626-658.
Prilaz:
Prigradskim autobusom iz Beograda preko Sopota ili Mladenovca. Putničkim vozilom se može doći direktno do parkirališta obližnjeg hotela "Kosmaj".
Izleti:
Obilazak planinarske transverzale PSD "Komgrap", manastir Tresije, spomen-kosturnica na Belom Kamenu, odmaralište PTT-a i kompleks spomenika iz prvog srpskog ustanka u Orašcu.

Planinarski domovi / Početna strana